De Med1Pas: compleet medisch paspoort

vrijdag, 2 juni 2017
med1pas

De Med1Pas: pasklare oplossing voor je gezondheidsgegevens

Bij Patiënt1 vinden we dat iedereen toegang tot zijn of haar medisch dossier moet hebben. Altijd en overal. Maar hoe moet dat als je veel onderweg bent of in het buitenland? Of wanneer je in een noodsituatie belandt? Daar hebben we een pasklare oplossing voor: de Med1Pas, het Europees Medisch Paspoort. Dit is een handzaam pasje op creditcardformaat, dat wereldwijd te gebruiken is dankzij de automatische vertaling van het medisch dossier naar zes talen. Zo heb je alle relevante medische gegevens bij de hand. Altijd en overal, dus

TIP Ook interessant voor werkgevers!

Bent u een werkgever en zijn uw medewerkers veel onderweg? Geef ze een Med1Pas mee. In geval van nood altijd alle relevante medisch informatie op zak.

Op de Med1Pas staan de aandoeningen, allergieën, operaties en het medicatiegebruik van de gebruiker. Ook is er ruimte voor diverse metingen en waarden, waaronder bloeddruk, gewicht en cholesterolniveau. Deze informatie wordt op de pas geëxporteerd vanuit het Persoonlijk GezondheidsDossier.

Van PGD naar Med1Pas

Het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD) vormt de basis van de Med1Pas. In het PGD kan iedereen zijn of haar eigen gezondheidsgegevens bewaren. Geheel gratis. Het vullen van het PGD kan gewoon vanuit huis, vanachter elke computer. Daarvoor gaan de gebruikers naar www.patient1.nl, registreren zich/loggen in en vullen de velden met persoonlijke gezondheidsgegevens. Bij de aandoeningen komt bijvoorbeeld astma, bij de allergieën een nikkelallergie, bij de operaties een blindedarmoperatie. Ze zijn stuk voor stuk te vinden in vastgestelde, gebruikersvriendelijke selectielijsten, waardoor typefouten en misverstanden voorkomen worden. Voor de vertalingen wordt onder andere gebruikgemaakt van door de World Health Organization vastgestelde vertalingen.

Voor het opsommen van de betreffende zorgverzekeraar en zorgverleners is ook plaats. Bovendien bevat een PGD alle persoonlijke gegevens en noodadressen en, zoals hiervoor al genoemd, medicatiegebruik en meetwaarden. Deze meetwaarden zijn weergegeven in overzichtelijke schema’s en betreffen niet alleen de bloeddruk en gewicht, maar bijvoorbeeld ook glucosewaarden, alcoholconsumptie en cholesterol. 

In geval van nood

Alle gegevens uit het PGD kunnen vervolgens worden geëxporteerd op de Med1Pas, die een geïntegreerde USB-stick bevat. Deze USB-stick hoeft daarvoor slechts in de USB-poort van de computer te worden gestopt en de stappen op de site gevolgd. Tijdens dit exporteren naar de Med1Pas worden de gegevens automatisch in zes talen vertaald: zowel in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Portugees.

Daarna bevat de Med1Pas alle relevante medische informatie die, in geval van nood, belangrijk kan zijn. De pas heeft een handig creditcardformaat, waardoor die makkelijk in portemonnee, tas of in het dashboardkastje van de auto past. Wie deze pas bij zich draagt, heeft de eigen medische gegevens altijd bij de hand en kan de pas afgeven bij een bezoek aan (huis)arts of specialist, opdat de zorgprofessional dan bijvoorbeeld weet welke medicijnen worden gebruikt.

In geval van nood zal de pas in portemonnee, handtas of auto snel gevonden worden door de betrokken hulpverleners. De Med1Pas bevat namelijk het ICE, In Case of Emergency, logo. Naast de medische gegevens is ook meteen te achterhalen wie de contactpersoon in geval van nood is.

Kwaliteit en veiligheid

De pas is op www.patient1.nl te bestellen, maar is binnenkort naar alle waarschijnlijkheid ook verkrijgbaar bij een aantal zorginstellingen. De kosten zijn eenmalig € 24,95, mét het gratis Persoonlijk GezondheidsDossier.

De gegevens in het dossier en op de pas zijn zo vaak te wijzigen als gewenst is. Het aanpassen van deze gegevens is en blijft gratis. Omdat de pas medische informatie bevat, moet de veiligheid optimaal zijn. Ook is de pas van goede kwaliteit en niet makkelijk te breken. De Med1Pas gaat hierdoor lang mee. Deze vereisten kosten echter geld, vandaar de eenmalige bijdrage.

 

Meer weten over de Med1pas?

De Med1Pas is een van de producten van Patiënt1, die gebruikers en zorgprofessionals overzicht biedt over alles rondom gezondheid. U vindt alle informatie over de Med1Pas op www.europeesmedischpaspoort.nl. Ook als werkgever is het zeer aan te raden medewerkers die veel onderweg een Med1Pas mee te geven. Immers: beter goed geholpen onder weg, dan lang uit de roulatie vanwege ontbrekende medische informatie.