Standaardovereenkomsten maken uw juristen blij

dinsdag, 2 mei 2017
Standaardovereenkomsten

Saai… Maar zeker & goed geregeld!

Het mag dan saaie kost zijn: je kunt als zorgverlener nog zoveel willen, maar zonder groen vinkje van de Juridische afdeling ga je toch écht niet van start! Nu worden onze behandelplannen gebruikt in GGZ-instellingen, jeugdgezondheidscentra, erkende expertisecentra, (streek)ziekenhuizen en de Universitaire Medische Centra in Nederland. Deze behandelplannen en het gebruik daarvan zijn gebonden aan wetten en regels. Dat was al zo, en het zal ook zeker niet minder worden.

Om het uw juridische afdeling nog makkelijker te maken, maakt Patiënt1 vanaf heden gebruik van zowel de bewerkersovereenkomst van de NVZ als de AIVG. Zeggen deze termen u niets? Fluister ze in bij uw juristen… Wedden dat het u lukt hen een glimlach te ontlokken?

 

De kleine lettertjes

Wie met de hulp van Patiënt1 zijn zorgproces verbetert, krijgt bij het afsluiten van de contracten ook te maken met onder andere wet- en regelgeving en inkoop- en verkoopvoorwaarden. Het is namelijk noodzakelijk dat in deze juridische overeenkomsten eisen en verantwoordelijkheden, waaronder op het gebied van informatieveiligheid en privacy, goed geregeld en vastgelegd zijn. Ook met het oog op nieuwe wetgeving ten aanzien van datalekken en de mogelijkheid van het CBP om hoge boetes op te leggen!

 

Bewerkersovereenkomst NVZ

De Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelde onlangs in samenwerking met de leden een standaard bewerkersovereenkomst op voor samenwerking tussen ziekenhuizen met externe partijen als Patiënt1. Ook GGZ Nederland heeft inmiddels deze standaard bewerkersovereenkomst tot hun standaard verklaard. Patiënt1 heeft ervoor gekozen de eigen bewerkersovereenkomst te vervangen voor deze standaard bewerkersovereenkomst van de NVZ. En dat is voor uw jurist al één document minder om te lezen!

 

Inkoopvoorwaarden gezondheidszorg

Naast een bewerkersovereenkomst maak je ook afspraken over inkoop- en verkoopvoorwaarden. Ook voor deze algemene inkoopvoorwaarden kunnen we bogen op de NVZ en de met hun opgestelde Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVZ). Deze inkoopvoorwaarden (AIVG) zijn een gezamenlijk product van NVZ, Actiz, GGZ-Nederland, VGN, NEVI Zorg, Intrakoop, de Inkoopalliantie Ziekenhuizen (IAZ) en Santeon. Al deze partijen hebben dan ook ingestemd met deze inkoopvoorwaarden. Uw jurist kent deze inkoopvoorwaarden op zijn of haar duimpje en bewaart deze wellicht onder het hoofdkussen! Ook deze AIVG inkoopvoorwaarden past Patiënt1 vanaf heden toe in alle overeenkomsten. Met andere woorden: weer een document minder voor uw jurist om door te nemen!

 

Waarom kiest Patiënt1 hiervoor?

Wij vinden het van belang om heldere afspraken te maken, waarbij geen onduidelijkheid bestaat over wat we van elkaar mogen verwachten. Veel juridische afdelingen worden overstelpt met nieuwe wet- en regelgeving, nieuwe overeenkomsten en nieuwe voorwaarden. Het is in ons beider belang, van u als zorgverlener, van uw juridische afdeling én van Patiënt1, om voor het maken van heldere afspraken gebruik te maken van standaard en algemeen geaccepteerde juridische documenten. Dit maakt de beoordeling van overeenkomsten veel sneller, zodat u snel van start kunt met uw patiënten.

 

Meer weten over onze overeenkomsten?

Op onze site vindt u alle informatie over onze behandelplannen, met een gratis demonstratie. Voor vragen over de overeenkomsten die daarop van toepassing zijn, kunt u contact opnemen met onze adviseurs. We zijn telefonisch bereikbaar op 088-0078600 (tijdens kantooruren) en per mail: info@patient1.nl.