Onderzoek naar behandeling van eczeem

donderdag, 1 juni 2017

Anouk heeft te stellen met constitutioneel eczeem. Regelmatig krabt ze zich door de jeuk pijnlijke wondjes, en ze heeft veel last van haar droge huid met rode plekken. Daarvoor smeert ze bijna dagelijks corticosteroïd crème. Ze nam deel aan de MAAS trial, het medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van eczeem, opgezet met onze nieuwe onderzoeksmodule en uitgevoerd door het Erasmus MC Rotterdam. Een uniek onderzoek, waarover ook door de BBC al uitgebreid is bericht.

De oorzaak van eczeem mag dan nog niet geheel duidelijk zijn, een aantal uitlokkende factoren wel. De MAAS trial richt zich op de samenstelling van bacteriën die op de huid voorkomen.

‘Aan het onderzoek doen honderd volwassenen met constitutioneel eczeem mee, die voor hun huidaandoening corticosteroïd crème gebruiken,’ vertelt arts-onderzoeker Joan Totté, van het onderzoeksteam met prof. dr. Suzanne Pasmans, (kinder)dermatoloog-immunoloog en Jill de Wit, arts-onderzoeker (Erasmus MC).

Na de onderzoeksintake krijgen de participanten de studiemedicatie Gladskin (of een placebo) aangereikt, die ze naast de corticosteroïd crème (triamcinolon) gedurende 12 weken tweemaal daags op het lichaam moeten smeren. Het onderzoeksteam weet zelf niet welke proefpersoon wél Gladskin heeft meegekregen, en welke niet.

Rol S. aureus-bacterie

Gladskin is geen geneesmiddel, maar een medisch hulpmiddel. Het is zonder recept verkrijgbaar en bevat de werkzame stof Staphefekt. Staphefekt zorgt ervoor dat de celwand van de Staphylococcus aureus (S. aureus) bacterie kapot gaat. ‘Het is deze bacterie die een rol lijkt te spelen bij verergering of het in stand houden van eczeem. In het laboratorium is aangetoond dat Staphefekt de S. aureus bacterie doodt en andere nuttige huidbacteriën juist met rust laat.’

Wat het effect is van de studiemedicatie op de ernst van het eczeem en de hoeveelheid benodigde corticosteroïd crème, wordt onder meer bekeken tijdens de volgende bezoeken van de participanten.

Bij deze bezoeken neemt het onderzoeksteam onder meer samples van de huid, neus en keel om de huidbacteriën te meten. ‘We onderzoeken dan het microbioom. Daarbij bestuderen we natuurlijk vooral de S. aureus bacterie. Zo willen we uitvinden of Gladskin als additionele behandeling gebruikt kan worden bij eczeem.’ Mogelijk zal in toekomstig onderzoek gekeken worden naar de toepassing van Gladskin bij andere huidziekten die mede veroorzaakt of verergerd worden door S. aureus.

Tevreden over nieuwe onderzoeksmodule

Iedere participant doet ongeveer een halfjaar mee aan het onderzoek. Zij krijgen volgens de nieuwe onderzoeksmodule waarmee de MAAS trial werkt, interactieve vragenlijsten voorgelegd om thuis in te vullen. Deze vragenlijsten zijn zo opgezet, dat ze eenvoudig en snel zijn in te vullen dankzij het Persoonlijk GezondheidsDossier via www.patient1.nl.

Zo geeft Anouk dagelijks haar persoonlijke ‘jeukscore’ aan op een schaal van 1 tot 10. Daar komen wekelijks vragen bij over de ernst van haar eczeem: op welke delen van de huid het eczeem zich bevindt bijvoorbeeld, hoe rood/dik/droog het eczeem is, hoeveel wondjes er zijn en hoeveel last zij heeft van het eczeem tijdens het slapen. In weer een andere lijst houdt ze bovendien haar medicatiegebruik bij, ook van de triamcinolon.

Het onderzoeksteam heeft zijn eigen online toegang tot de onderzoeksmodule. ‘Dankzij deze toegang kunnen we zien wat is ingevuld,’ vertelt Joan. ‘We hebben daarbij de ervaring dat de vragenlijsten gebruikersvriendelijk zijn ingericht en even volledig als tijdig worden ingevuld.’

De onderzoeksmodule maakt het mogelijk om aan het einde van het onderzoek de gegevens direct vanuit de Persoonlijk GezondheidsDossiers te exporteren en samen te voegen met andere verzamelde onderzoeksgegevens. ‘Zonder overtikken, zonder fouten én volgens de richtlijnen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek.’

Participanten die tijdens het onderzoek vragen hadden over het eczeem of bijvoorbeeld de volgende afspraak, kunnen dankzij de onderzoeksmodule ook nog eens met het onderzoeksteam communiceren. De module bevat namelijk een directe en beveiligde Berichtenmodule, waarvan veel gebruik wordt gemaakt. ‘Het is laagdrempelig en bevordert het contact en dus de compliance voor de studie.’

Resultaten onderzoek volgen

De gehanteerde onderzoeksmodule werkt volgens het Rotterdamse onderzoeksteam naar volle tevredenheid. En ook over het gebruik van Gladskin zijn goede geluiden te horen. Aangezien deze crème in de losse verkoop verkrijgbaar is, wordt er al mee gesmeerd door verschillende eczeempatiënten. Bij sommigen van hen namen de ernst en symptomen van de huidaandoening af, evenals het benodigde gebruik van corticosteroïd crème.

En Anouk? De definitieve resultaten worden na de aanvullende labonderzoeken ongeveer over een jaar verwacht. Voor haar is het dus nog even afwachten. Zelf is ze echter positief over haar deelname aan de studie en de begeleiding van het onderzoeksteam, mede via de onderzoeksmodule.‘Ik vermoed dat ik Gladskin heb gebruikt. Na het einde van het onderzoek stopte ik met de studiemedicatie. En vanaf dat moment is mijn eczeem weer iets erger geworden,’ aldus Anouk.

Participanten gezocht

Voor deze studie zijn de onderzoekers van de MAAS trial nog op zoek naar nieuwe participanten.

Het gaat om volwassenen met constitutioneel eczeem, die een corticosteroïd crème gebruiken, maar de afgelopen drie maanden geen behandeling volgden met lichttherapie, antibiotica of medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (in tabletvorm).

Interesse of meer informatie? Graag een mailtje naar: maas@erasmusmc.nl.

Het onderzoeksteam van het Erasmus MC neemt dan contact op.

* De BBC besteedde in het populaire doktersprogramma ‘Trust me, I’m a doctor’ een aflevering lang (9-2-2017) aandacht aan de MAAS trial, met interviews met het onderzoeksteam, participanten en patiënten.

 

Wat kan Patiënt1 voor uw onderzoek betekenen?

Vragen over de Onderzoeksmodule? Onze adviseurs bieden u graag een demonstratie van alle mogelijkheden. Die is informatief, geheel gratis en verplicht u tot niets. Op onze site vindt u bovendien alle informatie over onze behandelplannen, die we samen met zorgprofessionals ontwikkelen voor verschillende aandoeningen en significante gezondheidswinst en efficiëntere zorg opleveren.

Maar natuurlijk beantwoorden we uw vragen ook graag persoonlijk. We zijn telefonisch bereikbaar op 088-0078600 (tijdens kantooruren) en per mail: info@patient1.nl.